dissabte, 29 de setembre de 2012 17:02

Història

Written by  Joan
Rate this item
(8 votes)

 

Al 1979 Campanar era un barri totalment diferent al que coneguem hui en dia. Vall de la Ballestera es componia dels edificis alts que enfronten amb Mestre Rodrigo, la resta horta. Marqués de Sant Joan, només existia en la part de la bolera i per part de les instal·lacions d’una fàbrica d’assaonats, lloc generalment elegit per acampar a la zona. La banda de Diputat Lluís Lucia era una Serradora i al costat d’ella, la xabola de Rosa, una gitana amb diversos xiquets a qui tots coneixien i guardaven roba i efectes pel seu ús.

Aquesta xabola, va ser, fa uns 35 anys el focus que va generar la creació de la nostra Falla. Al voltant de la xabola s’acumulaven trastos, deixalles, matolls, fem... el veïns començaven a notar les seues conseqüències i, un bon dia i d’una manera improvisada, un grapat de persones es va reunir amb la intenció d’arreplegar i netejar tota la zona. Durant el procés de neteja no faltaren les bromes, s’estretien llaços i en un obrir i tancar d’ulls algú va proposar... I PER QUÈ NO FEM UNA FALLA?

Així va ser com poc a poc es varen anar formant els principis que portarien a crear l’actual "Associació Cultural Falla Castielfabib – Marqués de Sant Joan":

No es distingiria entre sexes, dones i homes; tots tindrien la mateixa responsabilitat (recordeu que en aquell moment existia el Delegat de la Secció Femenina), funcionaríem amb criteris democràtics; de cara al veïnat, ens involucraríem en els seus problemes que són els nostres, perquè nosaltres també som veïns, seríem exemple de conducta retirant puntualment aquells adorns que posem als carrers, donaríem especial atenció als xiquets, etc...

Es va començar a fer papers i preparar-ho tot però, com resultat de la falta de coneixements i experiència, eixe any no es va tindré opció de constituir una comissió fallera, estava fora de termini i caldria esperar un any. Com les ganes fer festa i convivència eren molt fortes i fermes es va crear una associació de festes que aprofitaria de pont final a ser acceptats com a Comissió de Falla. Per aquesta causa va nàixer AFECA (Associació de FEstejos dels carrers Castielfabib i Adjacents), nom que durant anys els xiquets i majors han cantat i defensat quan parlen de la nostra falla.

Al llarg d’aquests anys molts fallers, falleres, amics i veïns han passat per la nostra comissió. Alguns continuen des de l’inici al casal, uns altres van i venen i uns altres ja no estan; però sempre s’ha mantes aquest esperit jovial que caracteritza a la gent de la falla Castielfabib. Som ansiosos per viure, informals, rebels, confusos en alguns aspectes, en període de formació, àvids per conèixer, respectuosos amb els que no ho són i oberts a conèixer noves persones que ens aporten nous punts de vista. Conscients de la nostra essència, del nostre objectiu, de la nostra meta.

La nostra comissió des d’aquelles primeres falles del 1980, on plantarem falla gràcies a la comissió Portal de la Valldigna i als mobles i trastos vells del veïns, fins ara ha evolucionat molt. Hem tingut anys de bonança, anys on hem arribat a oblidar-nos de perquè fem falla i anys on els propis fallers sols miràvem per nosaltres. Però ara la nostra comissió ha marcat el principi d’una nova història hem recordat perquè fem falla, què volem aconseguir al barri i quines són les nostres metes al món faller.

 

Gràcies a un ninot molt peculiar "Xufina" la nostra comissió s’ha replantejat el rumb de la festa. Un ninot d’escames roses ens ha permet estar a les xarxes socials i ens ha fet començar a parlar d’intervencions urbanes, d’us de l’espai públic, de projectes... al cap i a la fi de falles innovadores i experimentals. No volem ficar etiquetes però les nostres falles des del 2010 són diferents, per a un públic diferent i amb una arribada als mitjans de comunicació més amplia perquè estem convençuts del gran potencial de la nostra festa.

 

 

Continuem sent una xicoteta gran família de gent jove, amb un esperit lluitador i amb ganes de crear, experimentar, arriscar perquè la nostra essència és obrir les falles al barri i al món i des de la nostra humil situació és el que fem i el que continuarem fent esperem que molts anys.

Last modified on divendres, 26 d'octubre de 2012 16:43
back to top